AcasaAcasa  CalendarCalendar  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Coranul Kareem-Muntii

In jos 
AutorMesaj
Mirela-Admin
ADMIN
ADMIN
Mirela-Admin

Numarul mesajelor : 1028

MesajSubiect: Coranul Kareem-Muntii   Mar 16 Iun 2009, 06:41

Coranul Kareem-Muntii

Activitatile muntilor

Quranul atrage atentia la o foarte importanta functie geologica a muntilor.

“Noi am fãcut pe pãmânt munti neclintiti, pentru ca el sã nu se clatine cu ei, iar printre ei [munti] am fãcut cãrãri si drumuri pentru ca ei sã se poatã cãlãuzi.” (21:31)

Asa cum am observat, este mentionat in acest verset ca muntii au responsabilitatea de a prevenii socurile pamintului.

Acest lucru nu a fost cunoscut din nimeni din acele timpuri in care Quranul a fost trimis. De fapt a fost adus la lumina tocmai recent ca rezultat al cercetarilor geologiei moderne.

Conform acestor cercetari, reiese ca muntii sunt un rezultat al miscarilor si complotarilor ale placilor masive formind scioartza pamintului. Cand doua placi se ciocnesc, cea mai puternica se baga pe sub cealalta, cea de deasupra se indoaie si formeaza inaltimi si munti. Stratul de dedesubt, continua sa inainteze sub pamant si formeaza o adanca prelungire in jos. Asta inseamna ca muntii au o parte care se intinde in jos, atat cat partea visibila pe pamant.

Cu prelungirile pe care muntii le extind catre interiorul pamantului, ei strang impreuna diferite placi ale pamantului precum un tzarush. Scoartza pamintului contine placi care sunt in continua miscare. Aceasta proprietate de stringere a muntilor previne socuri pina la cea mai mare extindere, prin fixarea scoartei pamintului, care are o structura foarte miscatoare.

Intr-un text stiintific, structura muntilor este descrisa astfel:

”Acolo unde continentele sunt mai groase, din punct de vedere al lanturilor muntoase, scoartza se scufunda mai adanca in mantaua sa.” (General Science, Carolyn Sheets, Robert Gardner, Samuel F. Howe; Allyn and Bacon Inc. Newton, Massachusetts, 1985, s. 305)

In verset, aceasta proprietate a muntilor a fost descrisa ca fiind un ”tzarush”.

“Oare nu am fãcut Noi pãmântul un pat.// Si muntii ca tãrusi?” (78:6-7)

Cu alte cuvinte, muntii string placile in scoartza pamantului impreuna prin extinderea lor deasupra si dedesubtul suprafetei pamantului la puntcul de legatura ale acestor placi.

Aceasta functie fixa pe care o au muntii, este descrisa in termenii literaturi stiintifice ca fiind IZOSTAZIE. Izoztazia inseamna:

starea de izostazie = starea idealã de echilibru gravitational spre care tinde acest sistem în absenta unor forte perturbatoare;
procesul izostatic = procesul geodinamic complex si continuu de reechilibrare prin care acest sistem cautã sã ajungã în starea de izostazie;
fenomenele izostatice = manifestãrile exterioare ale procesului izostatic;
teoria izostaziei = ansamblul sistematic de idei, ipoteze, concepte si modele fizice ce descriu si explicã starea, procesul si fenomenele legate de izostazie.

Acest rol important al muntilor, care a fost descoperit de catre geologia moderna si cercetaroile seismice, a fost dezvaluit in Quran cu multe veacuri in urma, ca un exemplu al intelepciuni supreme care exista in creatiile lui Allah (Dumnezeu).

”Noi am fãcut pe pãmânt munti neclintiti, pentru ca el sã nu se clatine cu ei... (21:31)
Sus In jos
http://religia-islamica.forumz.ro
Mirela-Admin
ADMIN
ADMIN
Mirela-Admin

Numarul mesajelor : 1028

MesajSubiect: Re: Coranul Kareem-Muntii   Mar 16 Iun 2009, 06:43

Miscarile muntilor

Intr-un verset suntem informati ca muntii nu se afla intr-o constanta stationare ci dimpotriva sunt intr-o continua miscare.

"Si vei vedea muntii pe care-i crezi nemiscati cum trec asemenea trecerii norilor. [Acesta este] lucrul lui Allah, care a facut totul desavarsit. El este Binestiutor a ceea ce faceti voi."(27:88)

Aceasta miscare a muntilor este cauzata de miscarile scoartei pamantului pe care ei sunt localizati. Scoarta pamantului "pluteste" deasupra mantei care este mai densa. Era la inceputul sec 20 cand pentru prima data in istorie germanul Alfred Wegener, om de stiinta, a afirmat ca atunci cand pamantul a fost format continentele erau lipite unul de celalat dar apoi au fost mutate in diferite directii si astfel separate.

Geologistii au inteles ca Wegener a avut dreptate numai in 1980, la 50 de ani de la moartea sa. Asa cum a scris intr-un articol de al sau masa de pamant era una singura acum 500 milioane de ani, si aceasta numita Pangaea se afla la polul sud al pamantului. Acum 180 milioane de ani, Pangaea s-a impartit in 2 parti care au fost carate in directii total diferite. Unul dintre aceste gigante continente a fost Gondwana care cuprindea Africa, Australia, Antartica si India. Cel de-al doilea era Laurasia care cuprindea Europa, America de Nord so Asia cu exceptia Indiei.

In ultimii 150 milioane de ani,urmand aceasta separare Gondwana si Laurasia s-au impartit in parti mai mici. Aceste continente care s-au format dupa despicarea Pangaeii au fost intr-o continua miscare la suprafata pamantului, cu cativa centimentrii/an intre timp schimband ratia pamantului si a marilor ale Pamantului. Descoperite ca rezultat al cercetarilor geologice duse la inceputul sec 20 aceste miscari ale pamantului sunt explicate de oamenii de stiinta dupa cum urmeaza: Scoarta si cea mai de sus parte a mantei cu o grosime de 100 km,sunt impartite in segmente denumite placi. Sunt 6 mari placi si mai multe mai mici.Conform teoriei denumite placi tectonice,aceste placi se misca pe pamant carand continentele si fundul oceanelor cu ele.Miscarile continentelor au fost masurate si s-a determinat o miscare de aprox 1-5 cm/an. Dupa cum placile continua sa se miste,acestea vor produce schimbari mici in geografia pamantului. In fiecare an de exemplu Oceanul Atlantic devine neinsemnat mai larg. (Carolyn Sheets, Robert Gardner, Samuel f.Howe, General Science Allyn and Bacon Inc.Newton, Massachusetts 1985 s.30)

Fara nici un dubiu, este unul dintre miracolele Coranului acest fapt abia descoperit stiintific cu toate ca noi am fost informatii in Qu'ran. Indubitabil Coranul este cuvantul lui Allah subhanahu.
Sus In jos
http://religia-islamica.forumz.ro
Mirela-Admin
ADMIN
ADMIN
Mirela-Admin

Numarul mesajelor : 1028

MesajSubiect: Re: Coranul Kareem-Muntii   Mar 16 Iun 2009, 06:45

Muntii sunt neclintiti si ca au forma unor tarusi

In secolul al XIX-lea, savantii geologii britanici au mers in Muntii Himalaya pentru a studia gravitatia pamantului si au citit pe aparatele lor cifre care i-au descumpanit. Au emis atunci ipoteza "misterelor Indiei", dar au fost la fel de descumpaniti cand au ajuns la aceleasi rezultate si in alte zone muntoase. Atunci au conchis ca "acesta este fenomenul muntilor".

Concluzia la care au ajuns a fost ca muntele nu este numai un bloc de pamant care se inalta, ci el are o prelungire in interiorul pamantului, care este 9 ORI(), mai mare decat partea care iese la suprafata pamantului, avand aproximativ forma unui tarus, iar acest tarus muntos impiedica miscarea stratului lunecos al pamantului. Ori Allah a grait, descriind muntii:

"Si muntii ca tarusi." (78:7)

Si a mai grait Allah:

"Si a intarit muntii lui" (79:32), adica i-a facut sa fie ca niste ancore.

Si tot Allah a grait:

"Noi am facut pe pamant munti neclintiti pentru ca el sa nu se clatine cu ei" (21:31)

adica pentru ca sa nu se miste sub picioarele voastre:

"Nu este El cel care a facut pamantul loc de repaus ,a pus in mijlocul lui rauri, i-a facut munti neclatinatori, si a pus o stavila intre cele doua mari? Este un alt dumnezeu alaturi de Allah? Nu, insa cei mai multi dintre ei nu stiu!" (27:61).
Sus In jos
http://religia-islamica.forumz.ro
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Coranul Kareem-Muntii   

Sus In jos
 
Coranul Kareem-Muntii
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Religia islamica :: RELIGIE :: IMPORTANTA SI FRUMUSETEA CORANULUI-
Mergi direct la:  
Forumgratuit.ro | © phpBB | Forum gratuit de suport | Contact | Semnaleaza un abuz | Creeaza un blog