AcasaAcasa  CalendarCalendar  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Definitia Coranului

In jos 
AutorMesaj
Mirela-Admin
ADMIN
ADMIN
avatar

Numarul mesajelor : 1028

MesajSubiect: Definitia Coranului   Lun 08 Iun 2009, 14:47

Definitia Coranului
Coranul este cuvantul Lui Allah miraculos, inimitabil,revelat Profetului Muhammed(Pacea fie asupra lui) care a ajuns la noi prin transmitere succesiva,recitarea lui reprezentand adorare.


Insusirile Coranului rezultate din aceasta definitie:
1.Inimitabil
Se are in vedere procedeele retorice si elocvente ale Coranului care in ciuda sfidarii repetate si aspiratiei multora dintre arabii nu a putut fi imitat nici macar cel mai mic verset.
2.Revelat
Trimis de Allah Profetului Muhammed(Pacea fie asupra lui) prin intermediul lui Gavril
3.Allah este venerat prin recitarea Lui
Recitarea Coranului confera rasplata Lui Allah deoarece ea reprezinta totodata adorare. Deasemenea rugaciunea zilnica nu este valabila decat prin recitarea unor parti din Coran care nu pot fi inlocuite.
4.Transmitere succesiva
Un numar mare de transmitatori cinstiti care au preluat de la alti transmitatori asemenea lor,fara a fi posibila inchipuirea minciunii sau greselii din partea lor.

De ce Coranul?
Coranul este cel mai mare miracol al profetului Muhammed(pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui);iar miracolul este o fapta supranaturala pe care o poseda numai profetii prin care isi dovedesc profetia. Observam ca miracolele profetilor sunt strans legate de preocuparea popoarelor la care au fost trimisi.
-poporul lui Moise se preocupa cu vraja de aceea miracolul care i s-a daruit a fost transformarea toiagului in sarpe.
-poporul lui Isus se preocupa cu medicina si de aceea miracolul care ii s-a daruit a fost invierea mortilor.
-poporul Lui Muhammed se preocupa cu literatura si stiintele ei, astfel incat pana si salutul, dialogul si toata viata lor era sub forma poeziei si de aceea miracolul daruit a fost Coranul care a uimit prin procedeele retorice si eleocventa sa;asftel incat in urma a mai multor provacarii nici unul dintre arabii nu a reusit sa vina cu o sura asemanatoare Coranului.

Etapele acestei provocari:
1."Sa aduca ei o poveste asemenea lui (Coranului) daca graiesc ei adevar"(at-tur-34)
2."Sau vor zice ei, el l-a nascocit, spune asadar aduceti voi zece sura asemenea lui…"(al-hud-13)
3."Sau spun ei l-a nascocit (Muhammed) Spune aduceti voi o sura asemanatoare lui si chemati pe cine puteti afara de Allah,daca voi sunteti intru adevar!"(al-iunus-38)
4."Iar daca va indoiti de cele pe care le-am trimis robului nostru(Muhammed)aduceti o sura asemenea lui si chemati martorii vostri cei afara de Allah daca sunteti iubitori de adevar! Si daca nu o faceti si nu o veti face…"(al-bakara-23,24)

Miracolul Coranului
Atunci cand a trimis mesageri, Allah Preaslavitul i-a inzestrat cu miracole prin care sa-si dovedeasca profetia. Aceste minuni au fost strans legate de preocuparea popoarelor la care au fost trimisi. De exemplu, poporul lui Moise se preocupa cu vrajitoria si de aceea miracolul care i s-a daruit marelui profet a fost transformarea toiagului in sarpe; poporul lui Isus avea cunostinte avansate in medicina si de aceea minunea care i s-a daruit lui Isus a fost vindecarea bolnavilor, invierea mortilor.

Miracolele trimisilor lui Allah pana la Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) au fost valabile numai pe timpul profetiei lor; astfel, in prezent, nimeni nu mai poate transforma un toiag in sarpe sau invia un mort.
Faptul ca mesajul celorlalti profeti a luat sfarsit o data cu misiunea profetului urmator, iar mesajul profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) a fost trimis pentru intreaga omenire pana in Ziua Judecatii, necesita un miracol care sa dainuiasca vesnic.
Insa cum ar fi trebuit sa fie acest miracol pentru a dainui vesnic? Bineinteles ca o minune materiala nu poate avea o valabilitate vesnica, de aceea cel mai mare miracol al profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) a fost de alta natura.

Pentru a ne da seama de maretia acestui miracol, haideti sa vorbim putin de preocuparea arabilor inainte de Islam.
Arabii erau un popor de analfabeti, adica nu stiau sa scrie si sa citeasca. Acest lucru a facut ca ei sa se bazeze pe memorie. Cuvantul avea o insemnatate deosebita pentru maestrii in retorica din epoca Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui). Astfel, pana si salutul, dialogul si toata viata lor era sub forma poeziei si de aceea miracolul daruit Profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) a fost Coranul care a uimit prin procedeele retorice si elocventa sa. Aceste cuvinte divine i-au vrajit prin stilul lor propriu atat pe maestrii contemporani Profetului, cat si pe cei din zilele noastre. Foarte multi acceptau si accepta Islamul doar prin ascultarea recitarii Coranului.
Cuprinsi de fala si de teama ca isi vor pierde pozitia sociala si politica, conducatorii Mekkai, au refuzat sa creada in Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) cu toate ca stiau ca este trimisul lui Allah. Pana si acestia, noaptea, pe ascuns, de teama sa nu fie vazuti si fara sa stie unul de celalalt, se duceau sa-l asculte pe Profet (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) recitand din Coran. Odata, pe cand se intorceau la casele lor, conducatorii Mekkai au ramas surprinsi cand si-au dat seama ca fiecare dintre ei mergea sa-l asculte pe Muhammed. Situatia era clara. Coranul ii vrajise si pe ei; asa ca si-au promis unul altuia sa nu se mai intoarca. Insa in zadar isi promiteau, pentru ca in urmatoarea zi se repeta acelasi lucru...Iti dai seama? Acestia isi lasau patul cald, sotia, numai pentru a asculta recitarea Coranului! Fala si mandria lor ii determinau sa nu accepte Islamul insa sufletul lor avea nevoie de hrana, avea nevoie de Coran...

Allah Preainaltul i-a provocat pe maestrii arabi spunandu-le : "Iar daca va indoiti de cele pe care le-am trimis robului Nostru, aduceti o sura asemenea lui!" (2:23); "Si daca nu va raspund ei, atunci aflati ca a fost trimis (Coranul) prin stiinta lui Allah si ca nu este Dumnezeu afara de El! Oare voi sunteti supusi (Lui)?" (11:14); "De s-ar aduna oamenii si djinii ca sa faca (ceva) ca acest Coran, ei nu vor fi in stare sa faca (ceva) asemenea lui, chiar daca isi vor fi unul altuia ajutor!" (17:88)

Crezi ca acesti maestri ai limbii arabe au reusit sa compuna ceva asemanator Coranului? Cu toate ca mesajul divin (Coranul) a fost trimis in limba vorbita de ei nici macar nu au incercat acest lucru! Allah Preainaltul le-a spus ca daca vor sa demonstreze faptul ca acest Coran nu este de la El, sa vina cu ceva asemenea lui. Deci, daca Sfantul Coran nu ar fi fost cuvintele lui Allah, era foarte simplu pentru cunoscatorii limbii arabe sa compuna versuri asemenea lui.

Care crezi ca a fost prima reactie a necredinciosilor atunci cand au fost provocati? In loc sa incerce sa creeze ceva asemenea Coranului, ei au recurs la arme. Intelegand imposibilitatea imitarii Coranului, au hotarat sa-si apere prestigiul si pozitia prin lupta! Spune-mi, daca ii dai unui profesor de matematica sa rezolve o problema complicata iar el in loc sa incerce sa-i afle solutia, vrea sa se lupte cu tine, ce intelegi? Fara indoiala, vei spune ca profesorul nestiind sa raspunda, a vrut sa-si apere onoarea pe alta cale.

Omar uimit de Qur'an

Omar era una dintre personalitatile Mekkai. Era temut de toata lumea din cauza firii sale severe si a staturii atletice. S-a relatat ca locuitorii Mekkai isi spuneau :"O sa accepte Omar Islamul cand o sa-l accepte magarul lui"; acest lucru arata ca nimeni nu credea ca Omar se va face vreodata musulman. Intr-o zi, furios pe faptul ca foarte multi oameni acceptau Islamul ca religie, acesta a hotarat sa-i ia viata profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui). In drum spre locul unde se afla profetul, s-a intalnit cu un om care observand supararea de pe fata lui, l-a intrebat ce s-a intamplat. Omar i-a raspuns ca se duce sa-l omoare pe Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui), la care barbatul l-a sfatuit sa se duca mai intai la sora lui (a lui Omar), Fatimah, ca si ea impreuna cu sotul ei se convertisera la Islam. Cum a intrat, Omar i-a lovit pe cei doi care recitau din Coran si, din curiozitate, a inceput sa citeasca si el. Uimit de frumusetea Coranului, i-a rugat pe cei doi sa-l conduca la Profet (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) pentru a se face musulman.
Se duce cu intentia de a-i lua viata profetului si se intoarce musulman? Ce l-a facut sa se schimbe dintr-o data? Fara indoiala ca miraclul Coranului strapunsese si inima de piatra a lui Omar...

Avertizare!

Mai marii Mekkai ii avertizau pe supusii lor sa nu asculte recitarea Coranului spunandu-le ca este vrajitorie. Cum de au ajuns la aceasta concluzie? Insemna ca ei insasi au fost "vrajiti" de acest Coran miraculos! Se relateaza ca Abu Gehl, unchiul profetului si totodata unul dintre conducatorii Mekkai i-a cerut lui Welid ibn Mugira - care dupa ce ascultase versete din Coran incepuse sa se schimbe - sa le spuna oamenilor din tribul lui ceva care sa-i faca sa nu accepte Islamul. Welid ibn Mugira i-a raspuns ca el este cel mai cunoscator dintre ei in retorica insa ceea ce recita Muhammed nu are seaman si ca n-a auzit ceva mai frumos ca acest Coran! Cu toate ca Welid era necredincios, n-a putut sa ascunda adevarul. Insa Abu Gehl a insistat amintindu-i de locul lui in societate, de averile lui. Observati teama lui Abu Gehl de influenta Coranului!? In cele din urma Welid, sub presiunea lui Abu Gehl, nu a dezvaluit ce simtea cu adevarat si a mintit spunand ca acest Coran nu este decat o magie!

Intamplari pline de invataturi
* Se povesteste ca era un tanar credincios, care pentru a ajunge acasa, trebuia sa traversese un rau; in acea zi nu gasi pe nimeni care sa-l treaca pe malul celalalt, asa ca a hotarat sa astepte. Dupa un timp opri corabia unui bogatas care vazandu-l pe acest tanar il chema pentru a-l ajuta.
Acest bogatas iesise pe rau sa se distreze impreuna cu muzicantul si dansatoarele lui. Vazand ca tanarul sta intr-un colt al corabiei ii spuse sa ia parte la petrecere insa tanarul credincios refuza. Bogatasul inveselit de bautura si muzica vroia neaparat ca tanarul sa participle si el si il chema:
-Hai, vino! Uite ce frumos canta! Hai sa te distrezi impreuna cu noi! Tu stii sa canti?
Profitand de aceasta intrebare, tanarul spuse ca stie. Incantat, bogatasul ii oferi instrumentele muzicale si il ruga sa cante... Ce crezi ca a cantat acest tanar? Cea mai renumita melodie din top? Nicidecum! Acest tanar credincios incepu sa recite din Sfantul Coran fara sa se opreasca pana cand bogatasul, muzicantul si dansatoarele incepura sa planga si sa-I ceara iertare lui Allah..

* Odata, unul din invatatii musulmani calatorea cu vaporul. Pentru ca era intr-o zi de vineri, acesta se hotari sa tina predica de vineri pe vapor cu toate ca majoritatea calatorilor nu erau musulmani. Se gandi ca cel mai potrivit ar fi sa recite cat mai mult din Coran. Dupa ce termina predica, veni la el o doamna care-i spuse:
-Eu n-am inteles nimic din ce-ati vorbit insa vreau sa va spun ca m-au cuprins fiorii in timp ce tineati predica. Puteti sa-mi spuneti si mie ce-ati recitat?
Sus In jos
http://religia-islamica.forumz.ro
 
Definitia Coranului
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Religia islamica :: RELIGIE :: IMPORTANTA SI FRUMUSETEA CORANULUI-
Mergi direct la:  
Forumgratuit.ro | © phpBB | Forum gratuit de suport | Contact | Semnaleaza un abuz | Creeaza-ti propriul blog