AcasaAcasa  CalendarCalendar  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Bazele credintei

In jos 
AutorMesaj
Mirela-Admin
ADMIN
ADMIN
Mirela-Admin

Numarul mesajelor : 1028

MesajSubiect: Bazele credintei   Lun 08 Iun 2009, 14:52

CELE SASE CREDINTE ESENTIALE PENTRU A FII UN BUN MUSLULMAN


1 - Credintza in ALLAH subhanahu wa ta'ala

2 - Credintza in Ingeri

3 - Credintza in Carti: noi credem in CORANUL CEL NOBIL si in scripturile relevate mentionate in EL

4 - Credintza in Profeti care sunt 25 (alihum sallem), al 25-lea este Profetul Mohammed (sallah ALLAH alihi wa sallam) fiind ultimul Profet!

5 - Credintza in Ziua de Apoi

6 - Credintza in Destin
I. CREDINTA ÎN ALLAH subhanahu wa ta`ala

Profetul Muhammed (salla Allahu aleihi wa sallam) a spus: "Sa crezi în Allah subhanahu wa ta`ala", cuprinde patru aspecte:

1. Credinta în existenta lui Allah Preainaltul,

2. Credinta în faptul ca El este Singurul Stapan,

3. Credinta în faptul cã numai El merita toata adorarea,

4. Credinta în numele si atributele Sale.


1. Credinta în existentza lui Allah Preaînaltul înseamna sa crezi ca Allah Preaînaltul exista, fapt ce este dovedit de: ratiune, situri, naturalete shi legislatia islamica.

a) Dovada ratiunii:

Dovada existentei lui Allah Preaînaltul prin intermediul ratiunii este acest Univers ce ne înconjoara.

Universul este un sistem desavarsit, lipsit de cel mai mic cusur, astfel încât nu vom vedea nici o nepotrivire în acest sistem. "Nici Soarele nu se cuvine sa ajunga Luna, nici noaptea nu poate sa o ia înaintea zilei si toate plutesc pe orbite proprii." (Sura Yasin: 40).

Este logic ca acest Univers conceput ca un sistem desãvârsit sã contrazicã poruncile Creatorului?

Bineînteles cã nu! Pentru cã aceasta ar însemna ca Universul sã se fi creat de unul singur, ca si când un lucru care nu existã sã creeze ceva. Fãrã îndoialã cã ceea ce nu existã nu poate crea nimic. Asadar, este imposibil ca acest Univers sã se fi creat de unul singur, asa cum nu este posibil ca acest Univers sã fi apãrut din întâmplare. Explicatia este cã un sistem desãvârsit nu poate apãrea în urma unei simple întâmplãri.

În acest sens, se povesteste cã un grup de atei i-au cerut lui Abu Hanife(Allah sa fie multumit de el), care era un om foarte inteligent, sã le demonstreze existenta lui Allah Preaînaltul. Acesta le-a cerut un rãgãz pentru a se gândi si apoi le-a spus: "Ce pãrere aveti de un vapor încãrcat cu marfã care a acostat în port de unul singur, marfa a fost debarcatã de una singurã fãrã sã fie nevoie de ajutorul unor hamali, si apoi a plecat fãrã timonier?" Ateii au spus: "Cum poti afirma aceste lucruri incredibile si ilogice?" Abu Hanife a spus: Dacã nu credeti în ceea ce am spus eu, atunci cum putezi sã credeti cã Soarele, Luna, Stelele, Cerul, Pãmântul existã fãrã sã fi fost create?"

Allah Preaînaltul a spus în acest sens în Sfântul Coran:
"Oare nu au fost ei creati de nimeni sau ei sunt creatorii" (Sura At-Tur: 35).

Un om simplu a fost întrebat:
"Cum Îl recunosti pe Stãpânul tãu?"
Acesta a spus:
"Bãlegarul aratã cã au trecut animalele, iar urmele lãsate aratã cã era un trecãtor. Si dacã este asa, atunci Cerul, Pãmântul si mãrile cu valuri nu indicã ele oare cãtre un Creator, Atoateauzitor, Atoatevãzãtor?"

b) Dovada simturilor:

Atunci când omul IL invocã pe Allah Preaînaltul prin rugãciuni si i se rãspunde, înseamnã cã existã o divinitate care aude rugile oamenilor shi cãrora le rãspunde. În Coranul cel Sfânt întâlnim multe versete în care Allah Preaînaltul a rãspuns la rugile trimisilor Sãi.

"Si [adu-ti aminte de] Noe, când a chemat el, mai înainte si i-am rãspuns Noi si l-am mântuit pe el împreunã cu familia lui de spaima cea mare." (Sura Al-Enbiya: 76).

"Si [adu-ti aminte de] Iov, când l-a chemat el pe Domnul lui: / Si Noi i-am rãspuns si am îndepãrtat rãul care-l lovise si i-am dat lui înapoi familia lui, si încã pe atât împreunã cu ei, ca îndurare din partea Noastrã shi ca amintire pentru adoratori." (Sura Al-Enbiya’: 83-84).

c) Dovada naturaletii:

Firea omului îl determinã sã spunã atunci când are necazuri: "O, Allah!" Chiar si ateii atunci când îi lovesc o nenerocire spun fãrã sã-si dea seama spun: "O, Doamne!". si asta pentru cã naturaletea omului are nevoie de existenza unei Divinitãti.

"Si când Domnul Tãu a scos urmasii din fiii lui Adam, din coastele lor, si le-a cerut sã mãrturiseascã ei însasii, [zicându-le]: , au rãspuns ei: , pentru ca voi sã nu spunetzi în Ziua Judecãtii: " (Sura Al-E'araf: 172).

d) Dovada legislatziei islamice:

Dovezile legislatiei islamice (divine) sunt evidente. Dacã omul ar analiza îndeaproape legislatia islamicã ar constata cã Cel care a trimis omenirii aceastã legislatie este Stãpânul shi Creatorul Universului.

"Oare nu cugetã ei la Coran? Dacã ar fi el de la altcineva decât de la Allah ar gãsi în el multe nepotriviri." (Sura An-Nisa: 82).

Perfectizunea Quranului, fãrã ca versetele lui sã se contrazicã, unitatea mesajului dovedesc cã aceastã Carte Divinã este trimisã de Însushi Allah Preaînaltul. Faptul cã Islamul cât shi celelalte religii trimise de Allah urmãresc interesele omului sunt o dovadã în plus cã Allah Preaînaltul este Cel Care a trimis aceste religii shi El este Unicul Stãpân al Universului. Toate mesajele au o singurã sursã divinã shi anume Allah Preaînaltul.

Din pãcate, toate celelalte religii trimise de cãtre Allah Preaînaltul au fost schimbate sau deformate, în afarã de ultima Sa religie, Islamul.

"… sunt unii dintre ei care schimonosesc (deformeazã) sensurile cuvintelor…" (Sura An-Nisa: 46).
Sus In jos
http://religia-islamica.forumz.ro
 
Bazele credintei
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Religia islamica :: RELIGIE :: AQEEDAH-
Mergi direct la:  
creează un forum | © phpBB | Forum gratuit de suport | Contact | Semnaleaza un abuz | Creeaza-ti propriul blog gratuit