AcasaAcasa  CalendarCalendar  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Comportament cu privire la propria persoana

In jos 
AutorMesaj
Mirela-Admin
ADMIN
ADMIN
Mirela-Admin

Numarul mesajelor : 1028

MesajSubiect: Comportament cu privire la propria persoana   Mar 24 Noi 2009, 15:11

Comportament cu privire la propria persoana


Un musulman crede ca fericirea in ambele lumi, si in lumea asta si in cealalta, este determinate de capacitatea lui de a se antrena si disciplina pe sine insusi. In mod similar, stie ca nefericirea si ruinarea sa vine atunci cand nu are grija de el si se rasfata prea tare. Si ne bazam aceasta idee pe urmatoarele evidente.

Allah(swt) a spus:
“Izbândeste cel care-l curãteste. Si pierdut este cel care-l stricã!”
[Surah As-Sams, ayah 9-10]


Allah(swt) a mai spus:

“Pentru aceia care iau semnele noastre drept mincinoase si se întorc de la ele cu semetie, portile cerului nu li se vor deschide lor si nu vor intra ei în Rai decât atunci când va intra cãmila prin urechile acului. Astfel îi rãsplãtim Noi pe marii pãcãtosi!

Ei în Gheena vor avea culcus, iar deasupra lor [vor fi] acoperãminte [tot de foc]. Astfel îi rãsplãtim Noi pe cei nelegiuiti!

Cât despre aceia care cred si plinesc fapte bune, Noi nu putem impune nici unui suflet o povarã peste puterile lui, iar acestia vor fi oaspetii Raiului si ei în el vor sãlãslui vesnic.”

[Surah Al-‘A’raf, ayah 40-42]


Allah(swt) a spus:
“ Jur pe timp!

Cã omul va fi în pierdere,

Afarã de aceia care cred si împlinesc fapte bune si se îndeamnã
unul pe altul cãtre Adevãr si se îndeamnã unul pe altul la rãbdare.”

[Surah Al-Asr, ayah 1-3
]

Profetul(saws) a spus:

“Voi toti veti intra in Paradis cu exceptia celor care vor refuza.” Ei au intrebat: “O, Trimis al Lui Allah, cine va refuza?” El a raspuns: “Oricine ma asculta pe mine va intra in Paradis. Si oricine nu ma va asculta atunci el a refuzat.”
(Sahih Bukhari)

Profetul(saws) a mai spus:

“Toti oamenii ies dimineata sa se vanda, asadar unii raman sclavi si altii devin liberi.”
(Sahih Muslim)

Un musluman crede de asemenea ca ceea ce ii purifica sufletul si il curata este frumusetea religiei lui si faptele lui bune. Iar ceea ce ii distruge sufletul este necredinta si neascultarea.


Allah(swt) a spus in Sfantul Coran:

Si împlineste Rugãciunea [As-Salat] la cele douã capete ale zilei si la anumite ceasuri din noapte! Faptele bune le alungã pe cele rele. Aceasta este reamintirea pentru cei care cugetã!”
[Surah Hud, ayah 114]


Allah(swt) a mai spus:

“Dar nu! S-au acoperit de ruginã inimile lor cu cele pe care le-au agonisit!”
[Surah Al-Mutaffifun, ayah 14]


Profetul(saws) a spus:

“Cand un credincios comite un pacat, o pata neagra se pune pe inima lui. Daca nu mai infatuieste acea fapta rea si se caieste, inima lui va fi curatata de acea pata. Daca el continua sa savarseasca acea fapta, acea pata va creste peste inima lui pana cand o va acoperi pe toata..”
(An-Nisai si At-Tirmidhi)

Aceasta este rugina de care se vorbeste in Ayah de mai sus.


Profetul(saws) a mai spus:

“Aveti frica de Allah(swt) si ascultati de El oriunde ati fi. Stergeti o fapta rea cu una buna. Si comportati-va cu oamenii intr-o maniera respectabila(cu un bun comportament).
(Ahmad, At-Tirmidhi si Al-Hakim)

Datorita acestui lucru un musulman se afla mereu intr-o stare de purificare si curatare a sufletului. El este primul care il purifica.

Foloseste toate modalitatile de purificare a sufletului de toate impuritatile. Si incearca sa il tina departe de orice ar putea sa il ruineze sau sa il strice, chiar daca ar fi numai o eroare, o credinta gresita, o vorba rea sau o fapta rea.

Se lupta impotriva acestora zi si noapte. Tine socoteala sufletului sau la fiecare moment. Se intoarce complet de la rau si de la orice fel de vicii. Si isi incurajeaze sufletul catrefapte bune si il impinge la acte de ascultare. Pentru a-si purifica sufletul si a-l face plin de morale urmeaza urmatorii pasi:a) Cainta – ce se intelege prin asta este oprirea tuturor pacatelor si actelor de neascultare, si prin simtirea de parere de rau pentru fiecare pacat comis in trecut si ferma convigere ca nu vei mai comite nici un pacat pentru tot restul vietii tale.


Allah(swt) spune:

“O, voi cei care credeti! Întoarceti-vã la Allah întru cãintã curatã! Poate cã Domnul vostru vã va sterge faptele voastre cele rele si vã va face sã intrati în Grãdini pe sub care curg pâraie, în Ziua în care Allah nu va lãsa sã fie umiliti Profetul si aceia care au crezut împreunã cu el…”

[Surah At-Tahrim, ayah 8]


Allah(swt) mai spune:

“…Si cãiti-vã cu totii, o, voi dreptcredinciosilor, fatã de Allah, pentru ca voi sã izbânditi!”

[Surah An-Nur, ayah 31]


Profetul(saws) a spus:

“O oameni, caiti-va la Allah. Adevarat va spun ca eu ma caiesc la Allah(swt) de 100 de ori pe zi.

(Sahih Muslim)


Profetul(saws) a mai spus:

“Oricine se caieste inainte ca Soarele sa rasara din Vest, Allah(swt) il va ierta.”
(Sahih Muslim)


Profetul(saws) a mai spus:

“Intr-adevar, Allah intide mana iertarii spre fiecare dintre noi care pacatuieste noaptea pana se face zi. Si pentru cel care pacatuieste ziua pana se face noapte. El face asta pana cand Soarele va rasari din Vest.”

(Sahih Muslim)


Profetul(saws) a mai spus in alt Hadith:

“Allah(swt) este mai multumit de sclavul sau credincios care se intoarce in cainta spre El decat o persoana care se afla in desert si si-a gasit camila care avea toate proviziile sale de apa si mancare. El doarme si camila sa pleaca. Se trezeste si cauta camila pana aproape sa moara de sete. Se intoarce la locul lui in care era la inceput si se aseaza sa doarma pana moare. Pune capul pe perna sa moara. Dupa care isi ridca capul si vede camila lui cu toate proviziile sale, mancare si apa. Allah(swt) este mult mai multumit cu cainta sclavului Sau, decat este acel credincios care si-a gasit camila si proviziile sale.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)

De asemea este relatat ca Ingerii l-au felicitat de Adam(pacea fie asupra lui) pentru cainta sa atunci cand Allah(swt) l-a iertat.


b) Atentia si Vigilenta (sa stai mereu de straja) – aici este vorba despre faptul ca musulmanul isi face sufletul sa fie constient ca este permanent vazut de Allah(swt). Si adera tot mai mult la aceasta credinta in asa fel incat devine absolut sigur ca Allah(swt) vede si stie absolut tot ce el face, ca stie toate secretele sale si priveste la toate actiunile sale. Allah(swt) va judeca dupa aceea persoana respectiva si fiecare suflet va primi ceea ce a dobandit. Cu aceasta intelegere, persoana va pricepe foarte bine Maretia Lui Allah(swt) si faptul ca El este Perfectiunea. De aceea musulmanul simte o mare placere in adorarea si ascultare Lui Allah(swt), gaseste liniste in adorarea Sa. Devine foarte grijuliu se apropie de Allah(swt) si se intoarca de la orice altceva.

Acesta este intelesul cuvantului “supune” in ayah din Coran:

“Si cine are credintã mai bunã decât acela care se supune lui Allah si plineste fapte bune…”

[Surah An-Nisa, ayah 125]

Allah(swt) spune:

“Acela care supune faþa sa lui Allah si este binefãcãtor, acela s-a prins de toarta cea mai trainicã. La Allah se aflã sfârsitul [tuturor] lucrurilor.

[Surah Luqman, ayah 22]Este esenta a ceea ce Allah(swt) spune in Coran.Allah(swt) a spus:

“Sã stiti cã Allah cunoaste ce se aflã în sufletele voastre si fiti prevãzãtori fatã de El, dar sã stiti cã Allah este Iertãtor [si] Blând [Ghafur, Halim].”

[Surah Al-Baqara, ayah 235]


Allah(swt) spune:

“…cãci Allah este Veghetor peste voi [Raqib]!”

[Surah An-Nisa,

Allah(swt) mai spune:

“Tu[Mohammed] nu vei fi în nici o împrejurare, nu vei recita nici un fragment din Coran si voi nu veti împlini nici o faptã fãrã ca Noi sã fim martori în clipa când o sãvârsiti.”

[Surah Yunus, ayah 61]


Profetul(saws) a spus:

“Adorati-L pe Allah(swt) ca si cum L-ati vedea . Si daca voi nu Il vedeti, El va vede.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)


Asta este exact ceea ce piosii predecesori ai acestei Ummah au urmat pentru ei insisi pana la punctul la care au devenit dintre cei apropiati Lui Allah(swt). Iata cateva din afirmatiile lor care stau marturie:

1. A fost spus lui Al-Junaid: “Ce te poate face sa iti cobori privirea?” El a raspuns: “Faptul ca stii, ca Cel care se uita a tine, iti precede privirea inainte sa te uiti la ceea ce ti-ai propus.”

2. Sufyan Al-Thauri a spus: “Ar trebui sa vegheati asupra voastra de Cel care nimic nu este ascuns. Ar trebui de asemenea sa aveti speranta in Cel care are puterea de a implini sperantele. Si ar trebuie sa fiti cu bagare de seama la Cel care are puterea de a pedepsi.”

3. Ibn Al-Mubarak a spus o data unui om: “Fii vigilent cu privire la Allah(swt). Omul l-a intrebat despre aceasta vigilenta si el a raspuns: “Intotdeauna sa fii intr-un stadiu ca si cum L-ai vedea pe Allah(swt).”

4. Abdullah ibn Deenaar a spus: “Am mers cu Umar ibn Al Khattab in Mekkah. Ne-am oprit dupa ce am mers o parte din drum. Un cioban din munti ne-a intalnit. Umar i-a spus: “O coibanule, vinde noua una din oile tale.” El a raspuns: “Ele sunt proprietatea cuiva, eu doar am grija de ele.” Umar i-a spus: “Spune-i sefului tau ca lupul a mancat una.” Sclavul a raspuns: “Unde este Allah?” Umar a inceput sa planga si dimineata s-a dus la seful sclavului, l-a cumparat si l-a eliberat din sclavie.”

5. A fost relatat ca un credincios a trecut pe langa un grup care trageau cu arcurile. O persoana statea la distanta de ei. El a mers spre acel barbat si a vrut sa vorbeasca cu el. Cel ce sedea a spus celuilalt: “Sa imi amintesc de Allah(swt) imi este mult mai drag mie.” El a spus: “Tu de unul singur?” El a raspuns: “Cu mine este Dumnezeul meu si doi ingeri.” Celalalt i-a spus: “Dintre oamenii aceia care este castigator?” Cel ce sedea a raspuns: “ Cel pe care Allah(swt) l-a iertat.” Dupa aceea l-a intrebat: “Unde este calea?” Omul a aratat catre cer, s-a ridicat si a plecat.”

6. A fost relatat atunci cand Zulaikha a intrat la Yusuf(pacea fie asupra lui) pentru a-l ademeni, a-l seduce, ea a acoperit fata idolului ei. Atunci Yusuf(pacea fie asupra lui) i-a spus: “Ce este in neregula cu tine? Iti este rusine in fata ochilor unei creature care nu are viata si nu iti este rusine in fata Lui Allah(swt), Cel care Vede totul?”


„Pe Cel în mâna Căruia se află sufletul lui Muhammed! Toti cei care aud
de mine din acest popor, crestini si iudei,
apoi mor fără să creadă în ceea ce am primit eu, vor fi dintre oamenii Iadului.”
Sus In jos
http://religia-islamica.forumz.ro
 
Comportament cu privire la propria persoana
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Religia islamica :: RELIGIE :: AQEEDAH-
Mergi direct la:  
creează un forum | © phpBB | Forum gratuit de suport | Contact | Semnaleaza un abuz | Creeaza-ti propriul blog