AcasaAcasa  CalendarCalendar  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Surah Al-Ikhlas

In jos 
AutorMesaj
Manal
Moderator
Moderator
Manal

Numarul mesajelor : 43

MesajSubiect: Surah Al-Ikhlas   Mar 17 Aug 2010, 10:41

112) سُورَة الإخلَاص
قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَد
اللَّهُ الصَّمَد
لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَد
وَلَمْ يَكُنْ لَه ُُ كُفُواً أَحَد

Qul Huwa Al-Lahu 'Aĥadun
Alllahu Aş-Şamadu
Lam Yalid Wa Lam Yūlad
Walam Yakun Lahu Kufuwan 'Aĥadun

1. Spune: "El este Allah, Cel Unic!
2. Allah-us-Samad!
3. El nu zãmisleste si nu este nãscut
4. Si El nu are pe nimeni egal!"


A fost revelata in Mecca si are 4 versete.

Motivele revelarii si virtutiile sale

Imamul Ahmad a relatat de la Ubayy bin Ka’b ca idolatorii i-au spus Profetului (sallalahu aleihi wa salam):

“O, Muhammed! Spune-ne noua neamul Domnului Tau.”

Atunci Allah a revelat :

Spune: "El este Allah, Cel Unic!El nu zãmisleste si nu este nãscut si El nu are pe nimeni egal!"

La fel a fost relatat de At-Tirmidhi si Ibn Jarir, dar care au adaugat in relatarea lor ca el a spus: “(As-Samad) este Cel care nu da nastere si nici nu este nascut, deoarece nu este nimic nascut fara a muri, si nimic nu moare fara a lasa o mostenire, si cu adevarat Allah nu moare si nu lasa nici o mostenire.

“Si El nu are pe nimeni egal!” Asta inseamna ca nu este nimic asemanator precum Allah, nimic egal cu EL si nimic la fel ca El. Ibn Abi Hatim a relatat acest lucru si At-Tirmidhi a mentionat acest lucru ca o relatare Mursal. Apoi At-Tirmidhi a spus: “SI asa este cel mai corect”


Un hadith despre virtutiile sale

Al-Bukhari a relatat de la Amrah bint Abdur-Rahman, care locuia in casa sotiei Profetului Aisha, ca Aisha (Allah sa fie multumit de ea) a spus:

“Profetul a trimis un barbat ca si commandant al unei expeditii de razboi si obisnuia sa isi conduca companionii in rugaciune cu recitare (al Coranului). Si isi termina recitarea cu recitarea : “Spune: "El este Allah, Cel Unic!”.Iar cand s-au intors i-au spus acest lucru Profetului care a spus:“Intrebati-l de ce face asta”. Asadar ei l-au intrebat, iar el a spus: “Deoarece este o descriere al Celui Milostiv (Ar-Rahman) –Allah- si imi place sa o recit. Atunci Profetul (sallalahu aleihi wa salam) a spus “Spuneti-i ca Allah Cel mai Puternic il iubeste”. Asa a inregistrat Al-Bukhari acest hadith in cartea lui de Tawhid.
De asemenea a fost inregistrat si de Muslim si An-Nasa’i.

In cartea sa de rugaciunea Al-Bukhari a relatat ca Anas a spus: “Un barbat dintre Ansari obisnuia sa sa conduca oamenii in rugaciune in moschea Quba’. Oricand incepea o sura in rugaciunea pe care o conducea, el incepea recitand “Spune: "El este Allah, Cel Unic!” pana cand termina intreaga surah. Apoi recita alta sura. Si obisnuia sa faca asa in fiecare rakah. Asadar companionii au vorbit cu el spunandui: “Cu adevarat ai inceput rugaciunea cu aceasta surah. Apoi crezi ca nu este sufficient pentru tine decat daca mai recite inca o sura. Ar trebui fie sa o recite sau sa renunti la ea si sa recite alta sura in locul ei.” Barbatul le-a spus “Nu voi renunta la ea. Daca doriti sa continui sa va conduc in rugaciune, voi continua asa, iar daca voi toti nu sunteti de acord, ma voi opri din a va conduce” Ei il considereau cel mai bun dintre ei in rugaciune si nu doreau ca altcineva sa ii conduca in afara de el. Asadar cand Profetul (sallalahu aleihi wa salam) a venit, ei i-au spus acest lucru, iar el le-a spus: “O, cutare (se refera la respectivul barbat)! Ce te opreste in a face ce iti comanda companionii tai, si ce te face sa recite aceasta sura in fiecare rakah?” Barbatul a spus: “Cu adevarat o iubesc”. Atunci Profetul (sallalahu aleihi wa salam) a spus: “Dragostea ta pentru aceasta sura te va face sa intri in Paradis”.


Un hadith care spune ca aceasta sura este echivalenta cu o treime de Coran

Al-Bukhari a relatat de la Abu Sa’id ca un barbat l-a auzit pe altul recitand
“Spune: "El este Allah, Cel Unic!” si repeat incontinuu. Asadar cand a venit dimineata s-a dus la Profetul Muhammed (sallalahu aleihi wa salam) si i-a spus acest lucru. Profetul Muhammed (sallalahu aleihi wa salam) a spus:
“Pe cel in mana caruia se afla sufletul meu, cu adevarat este echivalenta (sura) cu o treime din Coran”. Abu Dawud si An-Nasa’i la fel au relatat. Al hadith relatat de Al-Bukhari de la Abu Sa’id (Allah sa fie multumit de el), ca Mesagerul lui Allah (sallalahu aleihi wa salam) le-a spus companionilor sai:
“Daca unul dintre noi nu poate sa recita o treime din Coran intr-o singura noapte” Acest lucru era dificil pentru ei, iar ei au spus: “Care dintre noi poate sa faca acest lucru, O Mesager al lui Allah”. Atunci el a spus:
“El este Allah, Cel Unic! Allah-us-Samad! Este o treime din Coran”. Doar Al-Bukhari a relatat acest hadith

Imamul Malik bin Anas a relatat de la “Ubayd bin Hunayn ca l-a auzit pe Abu Hurayrah spunand: “Am fost afara cu profetul si a auzit un barbat recitand “El este Allah, Cel Unic!”. Atunci Profetul (sallalahu aleihi wa salam) a spus: “Este obligatoriu”. Eu am intrebat “Ce este obligatoriu?” El a spus: “Paradisul”.

At-Tirmidhi si An-Nasa’i de asemenea l-au relatat, iar At-Tirmidhi a spus: “Hasan Sahih Gharib. Nu il stim decat ca o recitare al lui Malik”.

Hadithul in care Profetul spune: “Dragostea ta pentru ea (sura) te va duce in Paradis” a fost deja mentionat.

Un hadith care vorbeste despre repetarea acestei sure

Abdullah bin Imam Ahamd a relatat de la Mu’adh bin ‘Abdullah bin Khubayb, care a relatat ca tatal sau a spus: “Ne-a fost sete si s-a intunecat in timp ce il asteptam pe Mesagerul lui Allah sa ne conduca in rugaciune. Apoi cand a venit, m-a luat de mana si a spus: “Spune” Apoi a tacut. Apoi iar a zis:
“Spune” Iar eu am spus: “Ce ar trebui sa spun?” El a spus: “Spune: El este Allah, Unicul” si cele doua sura prin care cauti refugiu (Al-Falaq si An-Nas) atunci cand vine intunericul si cand vine dimineata de 3 ori (fiecare). Vor fi suficiente pentru tine de 2 ori in fiecare zi”. Acest hadith a fost de asemenea relatat de Abu Dawud, At-Tirmidhi si An-Nasa’i.

În numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurãtor

1. Spune: "El este Allah, Cel Unic!
2. Allah-us-Samad!
3. El nu zãmisleste si nu este nãscut
4. Si El nu are pe nimeni egal!"

Motivul pentru care aceasta sura a fost revelata a fost deja mentionat.

“Ikfrimah a spus: “Oricand evreii spuneau “Noi ne supunem lui Uzayr, fiul lui Allah” iar crestinii spuneau: “Noi ne supunem Mesiei (Isus) fiul lui Allah”, iar zoroastrienii spuneau: “Noi ne supunem soarelui si lunii” iar idolatorii spuneau: “Noi ne supunem idolilor”. Allah i-a revelat Mesagerului (sallalahu aleihi wa salam)

“Spune: "El este Allah, Cel Unic!”care inseamna Singurul, care nu are tovarasi, asistenti, rivali, nu are nici un egal si pe nimeni care sa fie egal cu El.

Cuvantul AL-Ahad nu poate fi folosit pentru altcineva decat pentru Allah Cel Atotputernic, deoarece el este perfect in toate.

Despre “Allah As-Samad” ‘Ikrimah a relatat ca Ibn ‘Abbas a spus: “Asta inseamna Cel (singurul) de care toate creatiile depind pentru nevoile lor.”

Ali bin Abi Talhah a relatat de la Ibn Abbas: “El este Stapanul care este perfect in conducerea Lui, Cel mai nobil, Cel atotstiutor care este perfect in stiinta, Cel mai intelept, care este cel mai perfect in intelepciune". Aceste attribute sunt doar ale lui Allah.

Al-A’mash a relatat de la Shaqiq, care a spus ca Abu Wa’il a spus: “As-Samad este Stapanul al carui control este complet.”

Allah este superior in a face copii si a procrea

Apoi Allah spune: “El nu zãmisleste si nu este nãscut” care inseamna ca nu are copiii, parinti sau soata. Mujahid a spus:

“Si El nu are pe nimeni egal!" asta inseamna ca el nu are o soata. Asta este precum Allah spune

<<101. Facatorul desavarsit [Badi'] al cerurilor si al pamantului! Cum sa aiba El un fiu, de vreme ce El nu a avut o soata? El le-a creat pe toate si El pe toate le stie.>>

(Traducerea sensurilor din Coran 6 101)

care inseamna, El stapeneste peste tot si el a creat tot. Deci cum poate avea El un tovaras care ii poate fie egal cu EL, sau o ruda care poate fi asemanata cu El?

Allah spune:

<<88. Si ei zic: "Cel Milostiv si-a luat un fiu!"
89. Voi spuneti un lucru cumplit!
90. Aproape ca cerurile se crapa de aceste [vorbe], pamantul se despica si muntii se prabusesc in farame,
91. Pentru ca ei Ii atribuie Celui Milostiv un fiu,
92. În vreme ce nu se cuvine ca Cel Milostiv sa-si ia un fiu!
93. Toti cei care se afla in ceruri si pre pamant vor veni la Cel
Milostiv ca robi,
94. El i-a socotit si i-a numarat pe ei bine.
95. Si fiecare dintre ei va veni la El in Ziua Invierii singur>>

(Traducerea sensurilor din Coran 19:88-95)

Si Allah spune:
<<26. Ei zic: „Cel Milostiv si-a luat un fiu!” Mãrire Lui! Însã ei nu
sunt decât niste robi þinuþi în cinste.
27. Ei nu I-o iau înainte cu vorba si ei purced numai dupã porunca
Lui.>>

(Traducerea sensurilor din Coran 21:26-27)

Si Allah spune:

<<158. Au plasmuit ei ca între El si între dijnni ar fi înrudire, însã djinnii stiu cã ei vor fi adusi.
159. Laudã lui Allah! El este mai presus de ceea ce ei vorbesc!>>

(Traducerea sensurilor din Coran 37:158-159)

In Sahih Al-Bukhari este relatat ca Profetul a spus “ Nimeni nu este mai rabdator cand aude ceva rau decat Allah. Lui I-au atribuit un fiu, in timp ce El este cel care le ofera hrana si ii vindeca) Al-Bukhari a mai relatat de la Abu Hurayrah ca Profetul (sallalahu aleihi wa salam) a spus:

“Allah spune :Fiul lui Adam Ma neaga si nu are nici un drept sa faca acest lucru, si abuzeaza de mine si nu are nici un drept sa faca acest lucru. De asemenea pe langa negarea lui el mai zice: “El (Allah) nu ma va re-creea niciodata cum m-a creat inainte. Dar re-crearea lui este mai usoara decat crearea lui originala. Cat despre blasfemiile lui, el spune: “Allah si-a luat un fiu. Dar eu sunt Singurul, Eu nu dau viata, si nici nu m-am nascut si nu e nimeni comparabil cu Mine”.
Sus In jos
http://despre-islam.blogspot.com/
 
Surah Al-Ikhlas
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Religia islamica :: RELIGIE :: IMPORTANTA SI FRUMUSETEA CORANULUI-
Mergi direct la:  
creează un forum | © phpBB | Forum gratuit de suport | Contact | Semnaleaza un abuz | Creeaza-ti propriul blog gratuit