AcasaAcasa  CalendarCalendar  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Crimele de onoare

In jos 
AutorMesaj
Manal
Moderator
Moderator
avatar

Numarul mesajelor : 43

MesajSubiect: Crimele de onoare   Lun 18 Oct 2010, 11:03

Este un subiect larg dezbatut de presa occidentala

Majoritatea cazurilor sunt femei care fie au fost batute, torturate, stropite cu acid pe corp sau fie ucise de catre un membru de familie, de regula un barbat. Aceasta practica a crimelor de onoare este contrara Islamului.

Islamul protejeaza viata umana, asa cum Coranul spune ca uciderea unui om nevinovat este precum uciderea intregii umanitati.

“32. De aceea am prescris Noi pentru fiii lui Israel ca cel care ucide un suflet nevinovat de uciderea altui suflet sau de o alta stricaciune pe pamant, este ca si cand i-ar ucide pe toti oamenii, iar cel care lasa în viata un suflet este ca si cum i-ar lasa in viata pe toti oamenii.” (Traducerea sensurilor din Coran 5:32)

Uciderea unui musulman este o crima foarte grava. Allah spune in Traducerea sensurilor din Coran:

“93. Cel care omoara un dreptcredincios precugetat, rasplata ii va fi Gheena, in care va ramane vesnic, Allah se va mânia pe el, il va blestema si-i va pregati lui chin mare.” (4:93)

Cel care o omoara, omoara un suflet credincios, al carui ucidere a fost interzisa de Allah.

“68. Si aceia care nu cheama un alt dumnezeu împreuna cu Allah si nu ucid sufletul pe care l-a oprit Allah, decât pe drept, si aceia care nu preacurvesc - cãci acela care face aceasta va afla pedeapsa

69. Si va fi îndoit chinul lui în Ziua Învierii Si în veci va rãmâne în ea dispretuit”,
(Traducerea sensurilor din Coran 25:68-69)

Ce inseamna de fapt o crima de onoare si ce spune legea islamica despre acest subiect?

Al-Bukhaari a relatat de la Ibn Umar (Allah sa aibe mila de el) ca Mesagerul lui Allah (sallalahu aleihi wa salam) a spus: “Credinciosul va continua sa aibe parte de mila lui Allah atata timp cat nu varsa sangele care este interzis a fi varsat.” (6355).

Profetul (sallalahu aleihi wa salam) ne-a spus care sunt motivele pentru care sangele devine permis a fi varsat. El a spus: “Nu este permis varsarea de sange al unui musulman care marturiseste ca nu este alt dumnezeu decat Allah si ca eu sunt Mesagerul lui Allah, decat in trei cazuri: o moarte pentru o moarte (crima), zina (relatii pre-maritale, adulter) si cel care isi schimba religia si paraseste comunitatea.” Relatat de al-Bukhari (6370) si Muslim (3175).

De aici reiese ca zina, adica adulterul este un motiv pentru care uciderea unei persoane este permisa, dar adulterul nu poate fi ucis decat daca se indeplinesc doua conditii:

1. El trebuie sa fie casatorit. Invatatii au explicat ce inseamna acest lucru; Zakariya al-Ansaari (Allah sa aibe mila de el) a spus in Asn’l-Mataalib (4/128): “Persoana casatorita, indifferent ca este o femeie sau un barbat, este un adult aflat in toate capacitatiile mintale, care a avut inainte (de adulter) un contact sexual in cadrul unei casatorii legale.”

Sheikh Ibn ‘Utaymeen (Allah sa aibe mila de el) a spus in al-Sharh al-Zaad (6/120): Exista cinci conditii pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a fi numita casatorita anterior:
“1-relatii intime
2-intr-o casatorie legala
3- este un adult
4-este lucid, in toate capacitatiile mintale
5- este liber ( nu este un sclav)”

A doua conditie reprezinta dovezile prin care o persoana se face vinovata de adulter si anume marturia a 4 martori care au vazut respectivul act desfasurandu-se, sau marturia personala a celui care comite adulter, fara ca acesta sa fie fortat.

Daca se dovedeste vinovat, nu este permis pentru oameni sa puna in aplicare aceasta pedeapsa. Pedeapsa trebuie aplicata de conducatorul respective regiuni, deoarece daca oamenii ar aplica aceasta pedeapsa rezultatul ar fi haos.

Ibn Huflih al-Hanbali (Allah sa aibe mila de el) a spus in al-Furoo’ (6/53): “Este haram (interzis) pentru o persoana sa aplice o astfel de pedeapsa cu exceptia conducatorului”, iar asupra acestui fapt s-au pus de acord toti invatatii musulmani.

Daca persoana nu este casatorita atunci Profetul (sallalahu aleihi wa salam) a spus: “Pedeapsa pentru o fecioara sau fecior care intretine relatii pre-maritale este 100 de lovituri de bici si exilul pentru 1 an.” Relatat de Muslim.

De asemenea exista o preconceptie ca doar femeile ar trebui pedepsite pentru aceasta crima, dar si barbatul trebuie sa suporte aceeasi consecinta pentru fapta sa. In traducerea sensurilor din Coran scrie:

“195. Domnul lor le-a raspuns: “Eu nu las sa se piarda nici o fapta plinita de vreunul dintre voi, barbat sau muiere, deopotriva unul cu altul!” (3:195)

“35. Musulmanilor si musulmancelor, dreptcredinciosilor si dreptcredincioaselor, celor supusi si celor supuse, celor iubitori de adevar si celor iubitoare de adevar, celor statornici si celor statornice, celor smeriti si celor smerite, celor ce dau milostenii si acelora [dintre femei] care dau milostenii, celor care postesc si acelora [dintre femei] care postesc, celor care îsi pazesc castitatea lor si acelora [dintre femei] care si-o pazesc, celor care-L pomenesc pe Allah mereu si acelora [dintre femei] care-L pomenesc, Allah le-a pregatit iertare si rasplata mare”(33:35)

Ascunderea indentitatii celui care a comis adulter este mai bine decat facerea publica a acestuia, pentru ca astfel, el se poate cai si isi poate rezolva treburile.

Intr-un hadeeth autentic ni se relateaza ca o femeie a venit la Profetul Muhammad (sallaAllahu alayhi wasallam) si i-a spus ca a ramas insarcinata ca urmare a unor relatii adulterine. Profetul (sallaAllahu alayhi wasallam) i-a spus sa plece si sa dea nastere copilului, iar dupa aceea sa se intoarca. Femeia a revenit dupa ce a nascut, marturisind inca o data ca a comis adulter si cere pedeapsa pentru acest pacat, insa Profetul (SallaAllahu alayhi wasallam) i-a spus sa se intoarca abia dupa ce va alapta copilul timp de doi ani. Dupa acest interval, femeia a revenit iar in fata Profetului (sallaAllahu alayhi wasallam) si a spus ca si-a intarcat copilul. Si de-abia in acest moment s-a implinit pedeapsa prescrisa pentru acest pacat.

Intr-un alt hadith: Profetul (sallalahua leihi wa salam) si-a intors spatele lui Maa’iz (Allah sa fie multumit de el) dupa ce acesta a comis adulter si l-a ignorant pana cand acesta si-a marturisit fapta de mai multe ori, abia apoi profetul a aplicat pedeapsa.

Din acest hadith stim ca profetul (sallalahu aleihi wa salam) a aplicat aceasta pedeapsa si unui barbat, nu doar unei femei.

De asemenea mai este un hadith relatat de Abu Huraira si Zaid Khalid al-Juhani, care au relatat ca un conducator al unui trib a venit la Profetul Muhammed (sallalahu aleihi wa salam) si i-a spus: “O mesager al lui Allah, te rog in numele lui Allah sa ma judeci dupa Cartea lui Allah. A doua cerere a fost mai inteleapta: decide intre noi dupa Cartea lui Allah, dar permite-mi sa spun ceva. Mesagerul lui Allah (sallalahu aleihi wa salam) a spus: “spune”. El a spus: Fiul meu a fost servitor in casa acestei persoane si a comis adulter cu sotia lui. Mi s-a spus ca fiul meu merita o pedeapsa prin lapidare. Am dat 100 de capre si am eliberat o sclava ca si recompensatie. Am intrebat invatatii (daca asta poate fi ca si o recompensatie). Ei mi-au spus ca fiul meu merita 100 de lovituri de bici si exil pentru 1 an, iar aceasta femeie merita lapidare (fiind casatorita). Atunci profetul (sallalahu aleihi wa salam) a spus: “Pe cel in mana caruia se afla sufletul meu, voi decide intre voi conform cartii lui Allah. Sclava si caprele trebuiesc returnate, iar fiul tau trebuie pedepsit cu 100 de lovituri de bici si exil pentru 1 an. Si tu, Unais dute la femeie dimineata, iar daca ea marturiseste, atunci ea poate fi pedepsita. El s-a dus la femeie dimineata, iar aceasta a marturisit. Atunci profetul (sallalahu aleihi wa salam) i-a pronuntat pedeapsa si a femeia a fost omorata.” (Muslim 4209)

Asadar si femeia, dar si barbatul au fost pedepsiti, barbatul prin lovituri de bice pentru ca nu a fost casatorit, iar femeia prin lapidare pentru ca a fost casatorita, mai mult femeia a fost pedepsita doar dupa ce aceasta a marturisit, profetul Muhammed (sallalahu aleihi wa salam) a cerut dovezi si nu s-a bazat doar pe vorbele unei persoane.

Conform celor spuse mai sus, ceea ce astazi se numesc crime de onoare, nu sunt conforme cu legile Islamului, pentru ca daca o femeie ne-casatorita sau un barbat ne-casatorit are relatii pre-maritale, pedeapsa pentru ea sau el este biciuirea si nu executia, deoarece Profetul (sallalahu aleihi wa salam) a spus: “Pedeapsa pentru o fecioara sau fecior care intretine relatii pre-maritale este 100 de lovituri de bici si exilul pentru 1 an.” Relatat de Muslim.

Chiar daca o persoana merita aceasta pedeapsa aceasta trebuie aplicata doar de conducatorul acelei regiuni si in nici intr-un caz de catre un membru de familie. El nu are acest drept sa hotareasca daca o femeie sau un barbat poate primi aceasta pedeapsa. In multe din aceste cazuri, aceasta acuzatie este aplicata doar din acuzatii si speculatii, fara o dovada ca respectivul act a avut loc.

Concluzii

- ceea ce s-a spus in reportajele de pe site-ul acasa.ro nu are nici o legatura cu Islamul, nu asta sustine Coranul si Sunnah. Astfel de fapte NU sunt incurajate in Islam.
- o femeie nu poate fi ucisa pentru ca s-a uitat la un barbat sau ca a vorbit cu un barbat.
- o femeie nu poate fi ucisa de catre un membru de familie, iar daca aceasta o face, fapta lui este considerata conform Coranului o crima si nu o fapta laudabila
- sunt pedepsiti astfel doar femeia si barbatul casatorit care si-au inselat sotul/sotia
- pentru adulter se pedepseste atat femeia cat si barbatul
- astfel de fapte nu au existat in timpul profetului Muhammed (sallalahu aleihi wa salam)
- profetul Muhammed (sallalahu aleihi wa salam) a aplicat aceasta pedeapsa doar pe baza unor dovezi si nu dupa vorbele unor persoane
Sus In jos
http://despre-islam.blogspot.com/
 
Crimele de onoare
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Religia islamica :: RELIGIE :: HALAL SI HARAM-
Mergi direct la:  
creează un forum | © phpBB | Forum gratuit de suport | Contact | Semnaleaza un abuz | Creeaza un blog